https://www.codepile.net/pile/J1P8nq1v

שורש אשוואגנדה: צמח המרפא של הרפואה ההודית

"הוא מחזק את המערכת החיסונית, מאזן את המערכת ההורמונלית אצל גברים ונשים, מפחית דלקתיות ותומך במערכת העצבים כמו שאף צמח לא עושה זאת. שורש אשוואגנדה הוא אדפטוגן יוצא דופן: הוא יעניק לך תמריץ וכוח לאימון בוקר שינה עמוקה וטובה בלילה. כל מה שצריך לדעת על שורש האשווגנדה" – ד"ר מרקולה פברואר 2019

מקור: המאמר Top Ashwagandha Benefits, מאת ד"ר ג'וזף מרקולה

תרגום ועריכה: גליה עזרן, מטפלת איורוודית

"הוא מחזק את המערכת החיסונית, מאזן את המערכת ההורמונלית אצל גברים ונשים, מפחית דלקתיות ותומך במערכת העצבים כמו שאף צמח לא עושה זאת.
שורש אשוואגנדה הוא אדפטוגן יוצא דופן: הוא יעניק לך תמריץ וכוח לאימון בוקר שינה עמוקה וטובה בלילה. כל מה שצריך לדעת על שורש האשווגנדה"

– ד"ר מרקולה פברואר 2019



אשווגנדה (Withania somnifera) ידוע כצמח רב-תכליתי ו"מחייה" המשמש ברפואה האיורוודית (ההודית) והסינית במשך אלפי שנים, בשל שלל הפונקציות הביו-אקטיביות שלו.

צמח האשווגנדה גדל בר בהודו, הוא בן למשפחת הסולניים והוא נושא פרחים ירוקים בהירים המתפתחים לפרי אדום בוהק. החלק בשימוש רפואי הנו השורש.

בסנסקריט פירוש המילה אשווגנדה הוא "ריח של סוס". השם מתייחס לא רק לריח של שורש הצמח אלא גם לעוצמה שהוא מקנה לצורכים אותו. זהו צמח מרפא אדפטוגני חזק, כלומר

צמח המסייע לגוף להתמודד עם סטרס ונזקיו, על ידי איזון מערכת החיסון והמערכות ההורמונליות. 

בעוד שחלק מהאדפטוגנים הם ממריצים, זה לא המקרה עם אשווגנדה. צמח זה יכול מצד אחד להעניק לך תמריץ לאימון בבוקר, אך מצד שני כאשר הוא נלקח לפני השינה הוא גם יכול לסייע לך לישון טוב יותר.

5 דברים שחשוב שתדעו על אשווגנדה

  • אשווגנדה הוא צמח מרפא אדפטוגני עוצמתי, הוא מסייע לגוף להתמודד ולהסתגל לסטרס על ידי איזון מערכת החיסון, חילוף החומרים והמערכת ההורמונלית.
     
  • Withanolides – הסטרואידים הטבעיים שקיימים באשווגנדה, מדכאים מסלולים הורמונליים האחראיים על מספר מחלות מבוססות דלקת, כולל דלקת מפרקים, אסתמה, יתר לחץ דם, אוסטאופורוזיס וסרטן.
     
  • סומניפרין, אלקלואיד שקיים באשווגנדה, מעודד הרפיה ושינה עמוקה.
     
  • אשווגנדה תומכת בבריאות מינית ובמערכת הרבייה אצל גברים ונשים כאחד. אצל גברים היא מסייעת להגביר את רמות הטסטוסטרון, והוכח כי היא משפרת את איכות הזרע אצל גברים עקרים.
     
  • אצל נשים אשווגנדה מאזנת את המערך ההורמונלי (כולל הורמון בלוטת התריס, אסטרוגן ופרוגסטרון), משפרת את תסמונת השחלה הפוליציסטית ומקלה על תסמיני גיל המעבר.

 

האשווגנדה של ג'מוקה
האשוואגנדה של ג'מוקה היא אורגנית ללא תוספים כלשהם ומכילה 100% שורש טחון. היא גדלה בדרום הודו על ידי חברת Aryan , שמטרתה - גידול צמחי מרפא אורגניים תוך כבוד לאדמה, לקהילה ולכל החקלאים העוסקים במלאכה.
המינון המומלץ נע בין 1-2 כפיות ליום.
ברפואה ההודית ממליצים לבשל את האשווגנדה בחלב. ניתן להמיר בחלב שקדים או חלב שיבולת שועל. ניתן לערבב עם משקאות חמים או קרים.

לרכישת שורש אשוגנדה אורגנית 


המרכיבים הפעילים העיקריים בשורש אשווגנדה
 

השפעותיו החזקות של שורש האשווגנדה נובעות מריכוז גבוה של פלבנואידים ותרכובות פעילות אחרות. במחקר:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3170500/  זוהו בשורש האשוואגנדה סטרואידים טבעיים המדכאים מסלולים האחראיים על מספר מחלות מבוססות דלקת, כולל דלקת מפרקים, אסתמה, יתר לחץ דם, אוסטאופורוזיס https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16597369  וסרטן.

לוויתנלואידים (withanolides) שבאשוואגנדה יש גם תכונות חיסוניות https://scialert.net/fulltext/?doi=jbs.2014.77.94  . אלו הם חומרים פעילים היכולים לעורר או לדכא את מערכת החיסון, כדי לסייע במאבק בזיהומים, מצבי סרטן ומחלות אחרות.

אחד האלקלואידים באשווגנדה, הנקרא סומניפרין, הוא בעל תכונות מעודדות הרפיה ומסיע בשינה עמוקה. למעשה, השם הבוטני "somnifera" פירושו משרה שינה. מחקר באוניברסיטת צוקובה ביפן

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0172508

מצא כי הוא מקל על הירדמות ובעל השפעה מטיבה במגוון גדול של הפרעות שינה ואף במקרים של תסמונת רגל קופצת.

אשווגנדה מקלה על מתח וחרדה

כאדפטוגן משמש צמח האשווגנדה לעתים קרובות לתמיכה בתפקוד יותרת הכליה, המושפעת לרעה מלחץ מתמשך, בין אם פיזי או נפשי. מחקרים מראים שהשורש מוריד את רמות הקורטיזול, משיב את הרגישות לאינסולין ומסייע לייצוב מצב הרוח https://www.thyromate.com/blog/the-truth-about-ashwagandha-thyroid-benefits

במחקר קליני מבוקר פלצבו https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23439798 מתנדבים עם היסטוריה של לחץ כרוני שלקחו 300 מיליגרם אשווגנדה פעמיים ביום דיווחו על הפחתה משמעותית במתח. בבדיקות שנעשו עלה כי רמות הקורטיזול ירדו בממוצע בכ-28 אחוזים לאחר 60 ימי צריכה יומיומית של אשווגנדה.

במחקר אחר https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19718255  חולים שאובחנו עם חרדה בינונית עד קשה וטופלו באשווגנדה דיווחו על ירידה משמעותית בתסמינים בהשוואה לאלו שעברו התערבויות קונבנציונליות יותר.

מחקר נוסף https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26068424  מצא עדויות אמפיריות התומכות בשימוש המסורתי באשווגנדה כדי לסייע בתהליך נפשי המערב את הניורוטרנסמיטור GABA. לדברי המחברים:

"התוצאות שלנו מספקות ראיות המצביעות על כך שרכיבי מפתח באשווגנדה עשויים להיות בעלי תפקיד חשוב בפיתוח טיפולים פרמקולוגיים להפרעות נוירולוגיות הקשורות בתפקוד הניורוטרנסמיטור GABA, כגון הפרעות חרדה, הפרעות שינה, עוויתות שרירים והתקפים".

לסיכום, לשורש האשווגנדה יש השפעה ניכרת על מערכת העצבים. ברפואה ההודית הוא נחשב זה אלפי שנים כצמח התומך במערכת זו. כיום גם המחקר המודרני יודע לומר כי שורש האשווגנדה משפר את הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי על ידי האטת ההידרדרות של תאי המוח, שיקום נזק לתאי המוח ושיקום רשתות עצביות וסינפסות.

אשווגנדה לבריאות מינית ופוריות

אשווגנדה תומכת בבריאות מינית ובמערכת הרבייה אצל גברים ונשים כאחד, והיא עשויה לשמש ככלי עזר להגברת החשק המיני. אצל גברים בעלי בעיות פוריות, הוכח כי אשווגנדה מאזנת את Luteinizing hormone https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501822 השולט בתפקוד איברי הרבייה בקרב גברים ונשים כאחד. ישנם מחקרים המראים כי אשווגנדה יכולה לעזור גם בהעלאת רמות הטסטוסטרון אצל גברים, מה שיכול להשפיע לטובה הן על הליבידו והן על הביצועים המיניים. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501822  http://www.fitbodygoal.com/2019/01/09/ashwagandha-can-boost-testosterone-and-increase-fertility-in-men/

 

במחקר נוסף מבוקר פלצבו https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26609282   גברים בגילאי 18-50 קיבלו תרופת פלצבו או 300 מ"ג תמצית שורש אשווגנדה פעמיים ביום ובנוסף השתתפו בתכנית לאימוני כוח. לאחר שמונה שבועות, אלה שלקחו אשווגנדה הראו רמות גבוהות יותר של טסטוסטרון ויותר מסת שריר, בהשוואה לאלו שלקחו פלצבו.

הוכח גם כי אשווגנדה משפרת את איכות הזרע בקרב גברים עקרים https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21388887 , בין היתר באמצעות שיפור ריכוזי המתכות החיוניות אבץ, ברזל ונחושת.

מחקר אחר https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501822 מראה שאשווגנדה משפרת את איכות הזרע גם על ידי ויסות הורמוני רבייה חשובים.

אצל נשים בריאות הוכח כי אשווגנדה משפרת את העוררות המינית, הסיכה, האורגזמה והסיפוק המיני הכללי. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26504795


היתרונות הבריאותיים הרבים של אשווגנדה

ברפואה האיורוודית אשווגנדה מסווגת כ"רסאיאנה", איכות מחדשת המסייעת בריפוי הגוף ובהארכת ימים https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/ כשלוקחים בחשבון את היתרונות הבריאותיים הרבים והמגוונים של צמח מרפא זה, קל לראות כיצד הוא עשוי להשפיע על אריכות ימים.

 

יותר ויותר מחקרים מראים כי צמח מרפא זה יכול לטפל במספר מחלות ומצבים בריאותיים טוב יותר מתרופות – וללא כל תופעות הלוואי. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10956379

אשוואגנדה מפחיתה סיכוי לאלצהיימר https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19957250
אשוואגנדה מצויינת להגברת פעילות בלוטת התריס. היא נמצאה יעילה מרוב התרופות הפופולריות בשוק לטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9811169
אשוואגנדה מפחיתה דלקתיות בצורה יעילה לא פחות ממספר תרופות נפוצות
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3248848

אשוואגנדה משפרת את תפקוד בלוטת האדרנל https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22987912
אשווגנדה משפרת את בריאות הלב וכלי הדם על ידי איזון וויסות מחזור הדם. היא מסייעת במניעת קרישי דם ועוזרת לשמור על רמות לחץ דם תקינות. https://smart-publications.com/articles/ashwagandha-the-rejuvenating-antioxidant-that-\calms-the-heart-and-mind/
אשוואגנדה נמצאה יעילה מאוד לטיפול בדלקת מפרקים. אשווגנדה מופיעה בכתבי יד איורוודיים וברפואה המודרנית כתרופה יעילה הן לדלקת מפרקים שגרונית (Amavata) והן לדלקת מפרקים ניוונית (Sandhi-Gata Vata)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/

במחקר שנעשה עם חולי דלקת מפרקים שגרונית שקיבלו אבקת שורש אשווגנדה נצפה שיפור ניכר בסימפטומים, בייחוד בכאב ובנפיחות. מחקר נוסף ששילב אשווגנדה, כורכום ואבץ הראה שיפור משמעותי בכאב ובדלקת.

https://www.researchgate.net/publication/284801881_Withania_somnifera_Ashwagandha_A_Review

אשווגנדה תורמת למראה עור צעיר על ידי העלאת רמות האסטרוגן המעורר ייצור קולגן. אשווגנדה גם עוזרת בנטרול רדיקלים חופשיים הגורמים לקמטים, כתמים כהים ופגמים בעור.
https://food.ndtv.com/ayurveda/ashwagandha-the-powerful-health-benefits-and-beauty-benefits-you-need-to-know-1220328

תופעות לוואי אפשריות והתוויות נגד
שורש אשווגנדה הנו צמח מרפא בטוח מאוד לשימוש. הוא אינו רעיל וקל לנטילה עבור רוב האנשים. תופעות לוואי הן מאד נדירות אך יכולות להופיע. מחקר שנערך במרכז סלואן קטרינג לחקר הסרטן בניו יורק הראה שמינונים גדולים עלולים לגרום לתופעות לוואי כמו בחילה, כאב ראש, גירוי בבטן וצואה רכה, נמנום, פעילות יתר של בלוטת התריס, צריבה, גירוד ושינוי צבע של עור וריריות, פעימות לב לא סדירות וסחרחורות.   אשווגננדה אינה מומלצת לנשים בהריון ונשים מניקות https://www.researchgate.net/publication/284801881_Withania_somnifera_Ashwagandha_A_Review אשווגנדה אינה מומלצת לאנשים הנוטלים תרופות הרגעה, מאחר והיא עלולה להגביר את השפעותיהן של תרופות אלו. כמו כן, בעוד שנראה כי האשווגנדה מועילה מאד לבעיות בבלוטת התריס, אם יש לך הפרעה בבלוטת התריס רצוי להתייעץ עם הרופא לפני השימוש.   היזהרו ממוצרי אשווגנדה לא טהורים. חשוב לקנות אבקת אשווגנדה ממקור איכותי ומהימן, מאה אחוז שורש אשווגנדה אורגני, ללא חומרי מילוי ותוספים. למרבה הצער, נמצאו בשוק לא מעט מוצרי אשווגנדה מדוללים. Botanical Adulterants Program: Ashwagandha Adulteration

דלג לתוכן מרכזי