ספירולינה - בשבילנו זה אוכל!
נאמר עליה כבר הכל: שכפית אחת מכילה את כמות הוויטמינים והמינרלים שיש בעשרה (קילו) של ירקות ופירות, שהיא מכילה כמויות אדירות של חלבון מלא איכותי, שהיא מחזקת, מזינה וגם מנקה את הגוף ושאפילו המדענים של סוכנות החלל נאס"א זיהו את הפוטנציאל האדיר שטמון בה, כשהציעו לגדל ספירולינה בחלל.
הביטוי "סופר-פוד" או מזון על בעברית, עבר שחיקה כל כך מאסיבית בשנים האחרונות עד שנדמה שכל פריט שני על מדף חנויות הטבע זוכה להתהדר בכותרת הזאת, ובכל זאת, קל להבין מדוע כל מומחי הבריאות, מכתירים את הספירולינה כמזון על אולטימטיבי. בעולם מתייחסים אליה כ"מזון מלא" (whole food) מזון שמכיל את כל מה שהגוף צריך.
אז אם טרם השתכנעתם שספירולינה זה הדבר הכי טוב שיכול לקרות לגוף שלכם, או שהשתכנעתם כבר מזמן וסתם עוד לא הכנסתם את זה לתפריט שלכם, הנה כמה עצות פרקטיות ומתכונים שיעזרו לכם להתחיל.
איך בוחרים ספירולינה טובה?
~ ראשית, עליכם לוודא שאתם לא קונים "ספירולינה ללא ספירולינה" כלומר, שהספירולינה שלכם מכילה פיקוציאנין וכמה שיותר, יותר טוב. בספירולינה האורגנית של ג'מוקה יש פיקוציאנין בכמות גבוהה מאוד (בין 15 ל-19 גרם בכל 100 גרם), תשוו עם ספירולינות אחרות ותבחינו בקלות בהבדלים.
~ כדאי לוודא שהספירולינה שאתם קונים גדלה בתנאים נאותים ועברה בדיקת מתכות כבדות ורעלים. בדיוק כמו עם כל מזון חי אחר, כאשר הספירולינה גדלה באזור מזוהם היא סופחת אליה את הרעלים מן הסביבה ולכן יש חשיבות אדירה לבית הגידול ולאישורים הנדרשים על ניקיון המוצר. לספירולינה האורגנית של ג'מוקה יש אישור CLEAN – תו תקן בינלאומי שבודק ומאשר שהמוצר אכן נקי. מעבדות PARRY, עימן אנחנו עובדים, הן המתקן הגדול והמשוכלל בעולם לגידול ספירולינה והתקינה הבינלאומית שלהן היא מהגבוהות בעולם.
~ חשוב לוודא שהספירולינה שרכשתם עברה תהליכי גידול וייבוש טבעיים, שאינם פוגעים באיכות חומרי ההזנה שבה. הספירולינה של חברת ג'מוקה היא Certified RAW – משמע עברה ייבוש בטמפרטורה של עד 42 מעלות, מה שמותיר אותה עם מלוא חומרי ההזנה.
אבל לפני הכל נתחיל בניפוץ כמה מיתוסים:
~ הספירולינה היא לא אצה. היא בכלל חד תא (בקטריה). למה זה משנה? כי ברגע שמבינים שהספירולינה היא בקטריה חשוב מאוד לעבוד מול גורם מקצועי הנמצא בפיקוח תקינה בינלאומית, המאשר שהספירולינה נבדקה.
~ אין דבר כזה ספירולינה כחולה. בספירולינה יש חלבון אחד, פיקוציאנין שמו, והוא הפיגמנט שמקנה לה את הגוון הכחול. הוא נוגד-חמצון רב עוצמה, שמפחית את רמות העומס המחמצן (ROS) ואת תהליך חמצון השומנים בדם. בנוסף הוא אנטי-דלקתי ומחזק את מנגנוני פינוי הרעלים בגוף. בקיצור – הנוכחות שלו היא שמסבירה את עיקר התרומה של הספירולינה לאדם. בלעדיו, היא כמו עלה קייל איכותי. מזין ובריא, אבל לא מעבר לזה. יש יצרנים שמזקקים את הפיקוציאנין ומפרידים אותו מהספירולינה וככה מתקבלת האבקה הכחולה. מיותר לציין שעדיף להימנע מספירולינה שכזאת. בדיוק כמו עם צמחי מרפא, ההשפעה העמוקה והמיטיבה מתקבלת כשלוקחים את כל הצמח, ולא חומר פעיל אחד שלו, שזיקקו במעבדה. אנחנו מאמינים בסינרגיה של הצמח השלם. במקרה הזה, של הבקטריה השלמה.
~ ספירולינה היא לא מקור לוויטמין B12 כפי שמרבים לטעון. האמת היא שה 12B שיש בה, בכלל לא נספג. כלומר, כמקור לוויטמין הזה, הספירולינה היא לא מה שאתם צריכים. כמקור לחלבון מלא עבור צמחונים, טבעונים ובכלל – זו אכן בחירה טובה. 100 גר' ספירולינה מכילה 67 אחוזי חלבון, שזה הרבה מאוד.
אבל מה שחשוב לציין בהקשר זה הוא את הספיגה הטובה של החלבון מהספירולינה, לשם השוואה, גרם אחד של חלבון מספירולינה הוא שווה ערך ל- 15 גרם חלבון מבשר.
אז איך מכניסים את הספירולינה לתוך החיים?
נתחיל בזה שאנחנו ממליצים לכם להתייחס לספירולינה כאל מזון, ולא כאל תוסף תזונתי בצנצנת ש"חייבים" לקחת. הספירולינה היא מזון מרוכז ועשיר במיוחד שמתאים לכל שלבי החיים: מילדים קטנים (ובייחוד ילדים שידועים כסרבני ירקות או ילדים רזים וחלשים), דרך נשים בהריון ונשים מניקות (במקום לקחת פרנטל, למה לא לצרוך מולטי ויטמין מהטבע?) ועד אנשים מבוגרים או אנשים שמחלימים ממחלות (בזמן טיפולי כימותרפיה למשל).
לשם כך כדאי להחזיק בבית ספירולינה באבקה. בפורמט כזה קל לשלב אותה בתזונה היומיומית וההשפעה המיטיבה שלה תהיה עמוקה יותר. יש להימנע מחימום או בישול של הספירולינה, כדי לא לפגוע בערכים התזונתיים ולהוסיף אותה לאחר הבישול.
כמה לוקחים? מאחר וספירולינה זה יותר מזון מאשר תוסף תזונה, – אין כמות יומית מומלצת. אנחנו ממליצים להתחיל בחצי כפית ביום ולהעלות מינון לכפית גדושה ואפילו יותר, לפי התחושה והמצב. כמובן שאם אתם צמחונים או טבעונים וזקוקים להשלמת חלבון – כדאי לצרוך יותר.
אם אף אחד מהמתכונים שנציע כאן לא יעשו לכם את זה, או שאתם ממש לא אוהבים את הטעם, אפשר כמובן לצרוך את הספירולינה בטבליות. והכי טוב יהיה להחזיק באופן קבוע גם אבקה וגם טבליות. ביום שלא יתחשק לכם לנשנש פופקורן ירוק או לשתות שייק עם ספירולינה, או סתם ביום ארוך מחוץ לבית – תמיד תוכלו לקחת כמה טבליות (לבחירתכם 500 מ"ג או 1000 מ"ג) ולהשלים את המנה הירוקה היומית שלכם.
6 רעיונות, שיעזרו לכם לשלב את הספירולינה ביום יום בקלילות
הדרך הכי פשוטה לצרוך ספירולינה, שעובדת עבור רוב האנשים – היא בשייק. שייק פירות, שייק ירוק או כל שייק אחר. מכניסים כפית-שתיים וזה נבלע בתוך השייק וכמעט לא מורגש בטעם. הצבע לעומת זאת יהפוך לירוק עז, כמו של יער באמזונס.
המתכון שלנו: בננה בשלה, 3 תמרים, הרבה עלי חסה/קייל/ירוקים אחרים, 3 מלפפונים קרח ומים קרים. על הבסיס הזה אפשר להוסיף פירות, גרעיני צ'יה, כף שמן קוקוס, פתיתי קוקוס, וכמובן כפית ספירולינה גדושה. יוצא מעולה!
עוד דרך אפקטיבית וקלה היא להכניס ספירולינה לתוך "כדורי אנרגיה", יחד עם תמרים, אגוזים ופתיתי קוקוס טבעיים וקקאו אם רוצים טעם של שוקולד. גם כאן זה משתלב יפה. למתכון המלא
דרך נוספת לשלב את הספירולינה כמעט בכל ארוחה, היא להכין רוטב לסלט! ערבבו רבע כוס שמן זית איכותי, עם כף רכז רימונים טבעי, כפית דבש, כפית ספירולינה, מלח ופלפל. ערבבו בשייקר ידני או בצנצנת סגורה והגישו עם הסלט. חמצמץ, טעים וצובע את הסלט בירקרקות מעניינת.
פופקורן ספירולינה
נשנוש טעים ומפתיע, שמצליח גם עבור הילדים. הכי פשוט שיש – מכינים פופקורן וכשהוא מוכן מפזרים עליו אבקת ספירולינה.
טחינה ירוקה עם שום וספירולינה